Bir Ege Mezesi Cibez ya da Yabani Lahana

Egeli değilim… Ama Ege’yi özellikle de Cunda adasını çok severim. Nedenini bilmediğim bir bağım var bu ada ile, kim bilir belki de Karma’mızla ilgilidir. Ada’nın dar sokaklarında yürürken, her metruk evin kapısına veya penceresine bakarken, Yunanca bir şarkıda söylediği gibi :’’İzmirli Stella/ Ayvalığa gidip Rembetika şarkıları söylemek istiyor/ annesi ona; seni deli zannedecekler / bir kamyoda ceyizini taşıyordun / O an için… bir ömür sakladığın çeyizini …. ‘’ Kim bilir belki de şarkıdaki Stella’nın hikayesini arıyorumdur adanın dar sokaklarında.. Denk gelirse Notis Sfakianakis’in ‘İ Stella, I Smirnia’ / İzmirli Stella’nın şarkısını dinlemenizi tavsiye ederim.

Bir kaç yıl önce satın aldığımız Cunda’daki eski taş Rum evimizin mutfağında, mahallemdeki Girit göçmeni komşularımdan adanın yerel otlarından yapılan yemekleri pişirmeyi öğrendim. Önce otları tanıdım… hangi mevsimde hangi otun nereden toplandığını ve sonra da nasıl pişirildiğini. Genelde Mart ayından itibaren pazarlarda satılan Ege otları iki şekilde pişiyor; ya yaşlanıp zeytinyağ limonla servis ediliyor ya da soğanla kavrulup üzerine yumurta kırılıyor. Ben iki türünü de çok yakıştırıyorum otlara. Birini seçmem gerekirse haşlanıp üzerine zeytinyağ limon döküleni tercih ederim. Her Cumartesi adanın minik meydanında kurulan köy pazarımızda ot satan teyzelerden de tarif almayı ihmal etmiyorum. Benim favori otlarımdan biri cipes , çipes ve ya yabani lahana. Dışı marula benzeyen, lahana ve karnıbaharın kesilerek toplanmasından sonra toprağın içinde kalan köklerle büyüyen cipesin eksili salatası, yumurtalısı ve zeytinyağlı yemeği yapılıyor. Hafif baharatlı ve tatlımsı bir lezzeti olan bu ota rastlarsanız kaçırmayın derim.
Ben çipesleri haşlamayı tercih ettim. Hem hafifi hem de lezzetli oluyor.

ALIŞVERİŞ LİSTESİ
Yarım kg çipes
2 diş sarımsak
tuz
zeytinyağ
limon
HAZIRLANIŞI
Çipeslerin kök kısımlarını aldıktan sonra iyice yıkayın.
Bir tencerenin içine su ve tuz koyup kaynatın. Kaynayan suyun içine çipeslerinizi atır ve yumuşayana kadar haşlayın. Haşladığınız çipeslerinizi, tencereden alıp içi buzlu su dolu kaba koyun böylece renkleri solmayacak.
Çipeslerinizi süzdükten sonra üzerine dövülmüş sarımsak , zeytinyağ,tuz ve limon ekleyerek servis edebilirsiniz.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir